komunikaty
Woda - KRANÓWKA

Do niedawna polska kranówka mogła pozostawiać wiele do życzenia, bywała mętna, przebarwiona a czasem pachniała chlorem. Od kilku lat woda polskich kranów jest jednak smaczna i można ją bezpiecznie pić. Woda wodociągowa znajduje się bowiem pod ścisłym nadzorem przedsiębiorstw wodociągowych i sanepidu, a jej jakość określa polskie prawo oraz regulacje Unii Europejskiej. Częstotliwość kontroli jest powiązana z wielkością przesyłu i długością sieci. Mimo to większość z nas nadal nie docenia ekologicznych, ekonomicznych i zdrowotnych korzyści płynących z zastępowania „kranówką” napojów i wody butelkowanej.

Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji Sp. z o.o. w Starachowicach zaopatruje w wodę swoich odbiorców korzystając z ujęć w Trębowcu, Ratajach i Wielkiej Wsi. Wszystkie ujęcia to wody podziemne o odczynie obojętnym, średnio twarde nie wymagające konieczności dezynfekcji. Jedynie woda z ujęcia w Trębowcu nim znajdzie się w Państwa kranie jest najpierw poddawana procesowi uzdatniania w celu usunięcia nadmiernych ilości związków żelaza i manganu (pierwiastków naturalnie obecnych w wodzie), a dopiero potem podawana do sieci wodociągowej. Podczas uzdatniania do wody nie są dodawane żadne „polepszacze smaku”.

Woda dostarczana naszym odbiorcom jest stale kontrolowana zarówno przed wpuszczeniem, jak i podczas transportu siecią wodociągową. Jedynym i zarazem najkrótszym odcinkiem, na którym nie odpowiadamy za jakość wody jest instalacja wodociągowa w budynku. Za jej stan odpowiada zarządca.

Nad jakością dostarczanej przez nas wody czuwa akredytowane Laboratorium PWiK oraz Powiatowa Stacja Sanitarno –Epidemiologiczna, a oceny zgodnie z wymaganiami obowiązującego Rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi dokonuje Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny.

Laboratorium PWiK w Starachowicach rocznie przeprowadza badania około 500 próbek monitorując codziennie parametry fizyczne, chemiczne, organoleptyczne i mikrobiologiczne wody do spożycia.

  • Zapisz się do newslettera