Woda dostarczana do odbiorców przez PWIK w Starachowicach spełnia wszystkie wymogi przewidziane w rozporządzeniu
Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 odnośnie wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U.2017 poz.2294 z dnia 11 grudnia 2017r).
Fakt ten potwierdza okresowa ocena jakości wody wydana przez Państwowy Powiatowy Inspektorat Sanitarny w Starachowicach
Twardości wody
Tabela twardości wody | ||||||
Ujęcie \ jednostka | mg CaCO3/dm3 | mVal/dm3 | mmol/l | º niemieckie (DH) | º angielskie (Clarka) | º francuskie (F) |
Trębowiec | 216 | 4,4 | 2,2 | 13 | 16 | 22 |
Rataje | 183 | 3,7 | 1,8 | 11 | 13 | 19 |
Z zestawionych informacji należy przyjąć, że woda dostarczana z Uęcia Trębowiec i Rataje ma średnią twardość (wartości w tabeli są pogladowe i moga ulegć fluktuacjom).
Twardość ogólną wody jest to suma twardości węglanowej i niewęglanowej. Twardość węglanową jest wywołana przez wodorowęglany oraz węglany wapnia i magnezu. Natomiast twardość niewęglanową stanowi pozostała część wapnia magnezu związana z chlorkami, siarczanami, azotanami.
Twardość wody z punktu widzenia higieny jest uważana za parametr drugorzędny, chociaż mający wpływ na zdrowie człowieka.
Uciążliwości podwyższonej twardości wody używanej w gospodarstwach domowych, oprócz wzrostu zużycia mydła i detergentów polega na tworzeniu się kamienia kotłowego, szczególnie przy wysokiej twardości węglanowej.
Podczas gotowania woda posiadająca twardość węglanową ulega zmiękczeniu wskutek rozkładu wodorowęglanów i wytrąceniu się węglanu wapnia w postaci białego osadu.
Z godnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) oraz regulacjami krajowymi dotyczącymi jakości wody przeznaczonej do spożycia (Dz.U. 2017 poz.2294) twardość ogólna wody do spożycia powinna mieścić się w granicach 60-500mgCaCO3/dm3.
Z uwagi na to, że obecnie niektóre urządzenia AGD wymagają zasilania w wodę o określonej twardości w tabeli powyżej podano twardość wody dostarczanej naszym Klientom podaną w najczęściej spotykanych jednostkach.